Το Κάστρο της Μύρινας είναι το εντυπωσιακό στολίδι της Χώρας της Λήμνου. Είναι χτισμένο σε απόκρυμνο λόφο και στέκεται επιβλητικό από ψηλά.
Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα και αποτελείται από τριπλό τείχος, δεκατεσσάρων πύργων! Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση οχυρό του Αιγαίου, έκτασης 144 στρεμμάτων.
Έχει μια κεντρική μεγάλη πύλη στην ανατολική πλευρά και μια μικρότερη στην βόρεια. Η ανάβαση στο κάστρο θα σας χαρίσει μια μοναδική θέα της Χώρας και του λιμανιού του νησιού.
Μπορείτε να κάνετε μια περιήγηση στα λιθόστρωτα καλντερίμια του κάστρου, που κοσμούνται από ελιές και θυμαριές, ενώ πιθανόν να συναντήσετε ένα από τα εβδομήντα ελάφια που κατοικούν εκεί!
Η επίσκεψη στο κάστρο είναι ιδανική κατά τις απογευματινές ώρες, πριν την δύση του ηλίου, όπου μπορείτε να απολαύσετε τα υπέροχα χρώματα του ελληνικού νησιού, ενώ ένας βραδινός περίπατος, θα σας επιτρέψει να δείτε την φωτισμένη Λήμνο.
Το Κάστρο της Μύρινας χτίστηκε το 1186 μ.Χ., από τον Ανδρόνικο Κομνηνό Α’, πάνω στα ερείπια αρχαίου τείχους των Πελασγών. Ο Φιλόκαλος Ναβιγκαγιόζο, ο Ενετός Δούκας της Λήμνου, έδωσε την μορφή που έχει σήμερα το κάστρο, μεταξύ του 1207 και του 1214 μ.Χ.
Κάπου στα 1480 μ.Χ., το κάστρο πέρασε στα χέρια των Οθωμανών, χτίζοντας μέσα τζαμί, δεξαμενές νερού, πυριτιδαποθήκη, ενώ το εξόπλισαν με 150 κανόνια. Η εξαιρετική οχύρωση του κάστρου, μαρτυρά και από τις «ζεματίστρες» ή αλλιώς «καταχύστρες», που έχουν διασωθεί.
Πρόκειται για ένα ισχυρό όπλο που χρησιμοποιούσαν οι πολιορκημένοι κατά των πολιορκητών, σύμφωνα με το οποίο γέμιζαν κάποιες πέτρινες κοιλότητες με καυτό λάδι, λιωμένο μολύβι ή ακόμη και νερό, το οποίο έριχναν από ψηλά, αποτρέποντάς τους.
Το 1912, την χρονιά της απελευθέρωσης της Λήμνου από τον τουρκικό ζυγό, ο ελληνικός στρατός συνέλαβε την τουρκική φρουρά του κάστρου, βάζοντας τέλος στην λειτουργία του. Σήμερα είναι ανοιχτό για όλους τους επισκέπτες του νησιού.
Το κάστρο είναι ορατό και από χαμηλά, αλλά σίγουρα μια ανάβαση, διάρκειας 10 – 15 λεπτών αξίζει τον κόπο!