Αμμοθίνες, μια έρημος στο νησί

Μοιράσου το

Ένα μοναδικό τοπίο, βγαλμένο από την Έρημο Σαχάρα, θα συναντήσει ο επισκέπτης που θα πάει στις Αμμοθίνες ή αλλιώς Παχιές Αμμουδιές, όπως λένε οι ντόπιοι.

Οι Αμμοθίνες είναι λόφοι από άμμο, που συναντώνται στις παράκτιες περιοχές και σχηματίζονται από την διάβρωση και απόθεση της άμμου.

Το πιθανότερο είναι ότι η θάλασσα και ο άνεμος σχημάτισαν αυτούς τους τεράστιους αμμόλοφους, ενώ δεν αποκλείεται η θάλασσα να κάλυπτε με νερό όλη την περιοχή κατά τα προϊστορικά έτη.

Αποτέλουν οικότοπο, που έχει την δική του χλωρίδα και πανίδα, για αυτό και θεωρείται προστατευόμενη περιοχή με ευρωπαϊκή οδηγία.

Σαν τοπίο μοιάζει με μια έρημο, για αυτό και η περιοχή τραβά τα βλέμματα των τουριστών που επισκέπτονται την Λήμνο.

Η έρημος της Λήμνου βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, 3 χιλιόμετρα πάνω από το χωριό Κατάλακκος, κοντά στην παραλία Γομάτι, καλύπτοντας μια έκταση  περίπου 70 στρεμμάτων.

Η περιοχή τα τελευταία χρόνια μάλιστα αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος για κινηματογραφικά γυρίσματα, αφού είναι από τα ελάχιστα μέρη στην Ευρώπη, που διαθέτουν έρημο!

Ο επισκέπτης, πέρα από το ασυνήθιστο τοπίο, θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τα υπέροχα λευκά κρινάκια της Λήμνου, που φυτρώνουν επάνω στην άμμο, κυρίως τον Αύγουστο, ενώ η ελάχιστη βλάστηση αποτελείται από λυγαριές, θυμαριές, αγριελιές, αγριαχλαδιές, αστυφίδες και πικροδάφνες.

Η ωραιότερη ώρα για να επισκεφθείτε τις Αμμοθίνες, είναι είτε πολύ νωρίς το πρωί, που ο κόσμος είναι ελάχιστος, είτε κατά το ηλιοβασίλεμα, που το φως χαρίζει χρυσαφένιους ιριδισμούς στην άμμο.

Προτείνουμε να έχετε μαζί σας νερό, αντιηλιακό, καπέλο και κάποιο ελαφρύ ύφασμα για να προστατεύσετε το σώμα σας από τον έντονο ήλιο. Το μόνο που υπάρχει σε όλη την διαδρομή περιήγησής σας στις Αμμοθίνες, είναι κάποια κιόσκι για να ξεκουραστείτε για λίγο.

Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη στις Αμμοθίνες, με το μπάνιο στην παραλία Γομάτι, που βρίσκεται κοντά, για μια ανάσα δροσιάς.

Να θυμάστε ότι οι Αμμοθίνες Λήμνου είναι ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο για νησιωτική περιοχή, για αυτό θα πρέπει η επίσκεψή σας να γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον.

Απολαύστε τον περίπατό σας πάνω στους αμμόλοφους και τραβήξτε εντυπωσιακές φωτογραφίες, για να θυμάστε την επίσκεψή σας στο νησί!

Εξερεύνησε Περισσότερα