Παναγιά Κακαβιώτισσα: Η εκκλησία δίχως σκεπή, χτισμένη σε σπηλιά

Μοιράσου το

Κοντά στο ερειπωμένο χωριό Ζεματά, στην περιοχή Θάνος, περίπου 4 χιλιόμετρα από τη Μύρινα, βρίσκεται η Παναγιά Κακαβιώτισσα, ένα εξωκκλήσι, χτισμένο στο δυσπρόσιτο βουνό Κάκαβος.

Πρόκειται για ένα εκκλησάκι δίχως σκεπή, χτισμένο σε μια σπηλιά στην κορυφή του βουνού, μέσα στα επιβλητικά βράχια, που αποτελεί μοναδική περίπτωση παγκοσμίως!

Την Τρίτη μετά το Πάσχα, πραγματοποιείται λειτουργία και μεταφέρεται η εικόνα της Παναγιάς Κακαβιώτισσας, που αποτελεί κληροδότημα του τελευταίου μοναχού του μετοχίου σε κάποιον βοσκό, οι απόγονοι του οποίο σήμερα φυλούν την εικόνα και την πηγαίνουν κάθε Λαμπροτρίτη για λειτουργία.

Ιστορία

O ναϊσκος χτίστηκε το 1305, όταν ασκητές προσήλθαν στην περιοχή, έτσι ώστε να δοξάσουν την Παναγία. Όταν αυτοί απεβίωσαν, έμεινε ένας τελευταίος μοναχός, ο οποίος αποφάσισε να αναχωρήσει για το Άγιο Όρος, με την παράδοση να λέει ότι έπλευσε με το ράσο του ως εκεί.

Ο μοναχός αυτός έδωσε την εικόνα της Παναγίας, το «Ρόδον το αμάραντον», σε έναν βοσκό της οικογένειας Μουμτζή, από τον Κοντιά και του ζήτησε να λειτουργεί το εκκλησάκι κάθε Τρίτη του Πάσχα, με την εικόνα αυτή, παράδοση που διατηρήθηκε έως τις μέρες μας.

Η εκκλησία, που ανήκει στην ιδιοκτησία της Μονής της Μεγίστης Λαύρας, αποτελεί αγιορείτικο μετόχι της Λήμνου, που είναι γνωστό μεταξύ άλλων, για το καταφύγιο που πρόσφερε στους μοναχούς από τον Άγιο Ευστράτιο, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Μέχρι και σήμερα, σε μια διπλανή σπηλιά, άνθρωποι προσέρχονται για προσευχή και κατάνυξη, αφού η απομόνωση που προσφέρει το μέρος, είναι ιδανική για αυτό τον σκοπό.

Πρόσβαση

Για να φθάσετε στο ξωκλήσι, θα πάρετε τον δρόμο που οδηγεί στην κορυφή του βουνού Κάκαβου. Η διαδρομή είναι ιδανική για τους λάτρεις της πεζοπορίας, καθώς με τα πόδια είναι περίπου 30 με 40 λεπτά και προσφέρει εξαιρετική θέα στον κόλπο του Μούδρου.

Το αυτοκίνητο θα πρέπει να το αφήσετε πριν το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή, δηλαδή θα καλύψετε με τα πόδια μια διαδρομή περίπου 1,5 χιλιομέτρου, ενώ θα χρειαστεί να κινηθείτε με το αυτοκίνητο σε καλής ποιότητας χωματόδρομο, για περίπου 2,5 χιλιόμετρα, πριν φθάσετε στο μονοπάτι.

Η διαδρομή στην αρχή είναι ανηφορική, ενώ έχουν διαμορφωθεί σε ορισμένα σημεία σκαλοπάτια, που διευκολύνουν την ανάβαση. Μετά από περίπου μισό χιλιόμετρο, η διαδρομή είναι αρκετά πιο εύκολη και το τοπίο πιο ενδιαφέρον, με τα ηφαιστειακά πετρώματα και τη χαμηλή βλάστηση.

Φορέστε άνετα ρούχα και σταθερά παπούτσια, πάρτε μαζί σας νερό και καπέλο και ξεκινήστε την πεζοπορία σας για μια ξεχωριστή εμπειρία στο νησί της Λήμνου!

Εξερεύνησε Περισσότερα